mandag 31. mai 2010

Dansk og deilig

Jeg har så vidt begynt på et teppe fra Tina Solheims bøker. Det går sakte fremover. Da jeg satt der og strikket fikk jeg assosiasjoner til en gammel donerijakke jeg pyntet litt på. Tullemor arvet en jakke fra Tullefar og for å gjøre den litt mer jentete, sydde jeg på perler langs brystlommene. Det er blitt ynglingsjakken til Tullemor. 

Prøvde meg på en ny kakeoppskrift i kveld, Dansk Mandelkake:

50 g mandler
150 g sukker
50 g siktet hvetemel
1 vaniljestang
125 g eggehvite
125 g smør

2 plommer
1 eple
25 g kokesjokolade

Brun smøret og kjøl av. Mal mandlene med skallet på og bland med sukker, mel og utskrapt vaniljestang. Visp hvitene og vend inn i mandelblandingen. Tilsett det avkjølte smøret og sett deigen i kjøleskapet i 30 min. Sett ovnen på 210oC. Fjern kjerner fra epler og plommer og skjær i biter. Hakk sjokoladen grovt og bland med frukten. Smør og sukre en form med avtagbar kant. Ha deigen i og legg i fyllet. Stek i 25 minutter. Avkjøl kaken før den taes ut av formen.

Velbekomme!

søndag 30. mai 2010

Stresset

Det har vært så mye å gjøre for tiden på jobben. Alle fridagene som nesten må jobbes inn igjen fordi resten av verden ikke har like mange fridager. Jobbing til sent på kveld hver eneste helg. Vanligvis bruker jeg håndarbeid til å stresse ned etter endt arbeidsdag, og det fungerer helt perfekt. Tankene flyr avgårde og hodet tømmes. Men når jeg ikke har hatt tid til å drive med håndarbeid, blir jeg ekstra stresset. Jakken som jeg holdt på med til min datter mistet jeg helt lysten på, jeg så liksom ikke noen ende på den. Jeg trengte derfor noe fort og enkelt, som jeg kunne ta innimellom slagene. Det ble to tovete strikkeunderlag og et par dukkestrømper. Heldigivs har jeg klart å prioritere søndagsturer med familien, og har virkelig fått blod på tann når det gjelder turorientering. For de som sliter med å få ungene med på tur, kan det virkelig anbefales. I Bergens-området er det ihvertfall 9 områder hvor det er utlagt poster, og kart kan kjøpes i Bergen Turlag.
Jeg har sett at det er flere som er inne på bloggen min, og det gjør meg kjempeglad. Og jeg er en takknemlig, men dog noe passiv leser av mange flotte blogger. Jeg skal prøve å være mer aktiv bare ting for roet seg litt på jobben (jeg ser lys i tunnelen). Jeg har hundrevis av oppussingsprosjekt i hodet, og kanskje kommer de her etterhvert. Jeg blir veldig inspirert av alt jeg leser i bloggverden. Takk for det.

søndag 23. mai 2010

Øredobber i doseringseske

I mangel av plass i skapene på badet, har alle øredobbene mine havnet i en boks, men påfølgende leting etter å finne par. Hvordan kunne dette løses på en bedre måte? Jeg tenkte det hadde vært lurt å ha en boks med mange små rom, slik at det var plass til et par i hvert rom. Tenke, tenke, tenke. Eureka! Doseringsesker til piller kunne kanskje være en god ide, så i går gikk jeg til anskaffelse av en slik en:
Den passet perfekt, men jeg må nok gå til anskaffelse av en til. Det er nok ihvertfall mye, mye bedre enn eks antall små bokser, og en del kommer ikke en gang i boks. Boksen jeg kjøpte hadde større plass til morgenen, så der var det plass til de litt større.

lørdag 22. mai 2010

Refleksjoner etter en 17. mai

Hver eneste 17. mai beundrer jeg alle de flotte bunadene rundt meg. Selv har jeg slekt fra hele Vestlandet, men er født og oppvokst i Bergen, derfor er det ikke lett å velge seg en bunad. Jeg har alltid synes Sognebunaden var så flott, og med en oldefar fra Vik i Sogn, ble det en Sognebunad på meg. Med en oldemor fra Granvin, sydde jeg en Hardangerbunad til min datter. Nå har også min 12-år gamle sønn, ytret ønske om bunad, og jeg overbeviste han at Sunnfjordbunad var tingen, siden etternavnet vårt er fra Sunnfjord, og en annen oldefar. Så nå er jeg så vidt begynt å brodere beltet. Det er ikke noe så haster, så vi får se når den blir ferdig.

Jeg synes det er flott med håndarbeidstradisjoner, og har lyst å lære meg det jeg ikke kan. Derfor har jeg også lyst til å sy en ny bunad til meg, men jeg vet ikke hvilken. Motivet er å lage en bunad som en hobby, ikke fordi jeg trenger den. Vi får se.
Bildene er lånt av Husfliden.

fredag 14. mai 2010

Kjøkkenhjelp

Jeg er nå den lykkelige eier av en Kitchenaid blender. Har drømt om dette vidunderet i årevis. Jeg har hatt en billig en tidligere, men den gikk i bosset, siden den hadde en tendens til å lekke. Denne her skal tilogmed kunne knuse is, men det har jeg ikke prøvd. 

Det har vært dårlig på hjemmefronten for tiden, eldstmann har feiret 12-årsdagen, så det har ikke vært annet enn besøk og jobbing, ingen tid til hverken oppussing og håndarbeid. Etter flere dager med jobb fra tidlig morgen til sent på kveld, har jeg tatt fri i kveld, og slappet av med et strikketøy. Det skal bli en jakke til min datter, men det går så sent, med strikking frem og tilbake. Jeg må visst også begynne med maten til besøket i morgen (det siste for denne gang). Min sønn har satt sammen følgende meny:

GAZPACHO
ENCHILADA
SJOKOLADEMOUSSE

BLØTKAKE

Gazpachoen må begynnes på i kveld, for den skal stå kaldt hele natten, og i morgen skal jeg prøve mitt nye vidunder.

fredag 7. mai 2010

Drømmer

Jeg drømmer om nytt hus, og det har jeg gjordt noen år nå. Jeg er så fornøyd med området vi bor på, så jeg har ikke lyst å flytte langt vekk. MEN det hadde vært så greit med noe større, med eget syrom og skylight, walk-in-clostet, stor hage, TV-stue og stort kjøkken. En av årsakene til at det ikke har blitt noe nytt hus, er at det er alltid en del halvveis ferdige oppussningsprosjekt i vårt nåværende hjem, og jeg blir helt stresset om alt skulle bli ferdig på 1-2-3 for å få det solgt. må jeg ta skjeen i en annen hånd, og bli ferdig med alt som må gjøres, og når drømmehuset selges står vi klar. Jeg har laget en liste over alt som må gjøres, og det er bare til å arbeide seg nedover. I mellomtiden er det lov til å drømme. På sidene til BHG er det fine amerikanske hjem, akkurat som jeg ønsker meg.

torsdag 6. mai 2010

A.I. Artificial Intelligence

Det er vanskelig å sy stretchstoff. Jeg driver fremdeles å øver meg på dukkeklær, liten smekke og liten bukse. Det er ganske rart hvor tålodig jeg er når det gjelder brodering og strikking, og hvordan den forsvinner helt når jeg setter meg ved symaskinen.



tirsdag 4. mai 2010

Den som frykter ulven

Jeg ble akkurat ferdig med et lite stykke heklearbeid, og ble meget fornøyd med resultatat. Jeg er 100% selvlært når det gjelder hekling, og det ble en del opprekninger underveis. Mønsteret og garnet (Mandarin petit) kommer fra Sandnes Ullvarefabrikk, og var veldig behagelig å hekle med. Det frister å hekle flere luer. Broderiet er som vanlig et mønster av Ellen Maurer-Stroh, i serien Bears at work. Jeg tror nesten jeg er ferdig med alle snart. Da blir det forhåpentligvis lappeteppe. 

Jeg dro til Byggmakker i dag for å kjøpe en gulvlist som manglet etter vi flyttet en døråpning (ifjor høst). Snakk om ting som frister ved kassen, en gjæringssag. Det er vel kjekt å ha når man skal lage perfekte skråstilte hjørner. Satser på litt snekkerarbeid en av dagene.

mandag 3. mai 2010

What women want

Jeg ble så glad da jeg oppdaget at noen faktisk har vært innom og leser det jeg skriver. Det betyr vel at jeg må legge meg mer i selen til å skrive noen fornuftig, selvom jeg anser meg selv flinkere med strikkepinner mellom fingrene enn blyant (les tastatur). Tenkte jeg skulle vise et sjal jeg akkurat ble ferdig med. Jeg kjøpte garnet, et nøste som bestod av en tråd med pomponger. Det var utrolig morsomt å strikke, og på tre timer var sjalet ferdig (mens jeg så på What women want). Morsom første gang jeg så den, minde morsom denne gangen.

lørdag 1. mai 2010

De røde elvene II

Her er de litt av hvert. Jeg strikket meg en til kurv, men denne er litt smalere og høyere enn den forrige. Litt dukkerklær som ble strikket i litt for tykt garn, men noen søte små grønne knapper med hvite prikker. Broderiet er fremdeles fra Ellen Maurer-Stroh. Jeg gikk opp i antall tråder per cm, så broderiet ble ganske så lite og søtt. Det er helt utrolig hva hun klarer å få med av detaljer. Filmen er fransk og kjempespennende.