søndag 24. april 2011

Grand Cru

Tidlig på nitti-tallet, syntes jeg serviset Petit Fleur var det fineste på jord. Det var så nydelig! Men tiden går, og jeg synes det ikke er særlig søtt lenger, og ikke særlig stilig. Jeg har gått noen år nå, og tenkt at det er på tide å skifte det ut. La det gå over i rekken av hverdagsservise (som stadig vokser fordi vi ikke er særlig flinke til å knuse her i huset). Jeg er derfor glad for at valget mitt (merk dere det, mitt) falt på Rosendahl's Grand Cru, selv om det ikke er særlig orginalt. Jeg synes det er enkelt og diskret, samtidig som det finnes mye fint i serie.n Jeg har enda ikke nok til et stort selskap, men samlingen vokser stadig.

Digitalis Polkadot Princess

Nysådde frø!
Jeg hadde gledet meg til å planlegge hage, og hadde kjøpt en del frø, men det er i grunn mye styr med det, så jeg tror jeg satser på ferdige planter heretter.

Asters

Litt håndarbeid er det også blitt tid til.

Down River

Jeg er en svoren fan av Grisham, og var spent på om kritikerne hadde rett at denne kunne sammenlignes. Det kunne den for så vidt. Stemningen var der, og overraskelsesmomentet, og det frister å lese mer av denne forfatteren.

Blind Eye

Kjempebra!

Mystic River

Påsketid er tid for bøker. Denne er kjempebra, selv om jeg allerede hadde sett filmen, så var de absolutt komplementerende.

Malta

Vel hjemme igjen etter en opplevelsesrik påskeferie på Malta.

onsdag 13. april 2011

God påske

Nydelige våregg fra Royal Copenhagen

Røkelaks med eggesalat

Det er blitt mye mat i det siste, men mat må vi jo ha. Grunnen til at det er blitt så mye mat er at jeg holder på med noe stort som tar tid. Jeg skal selvfølgelig vise det når det omsider blir ferdig.


400 g røkelaks
1/2 dl rømme
1 dl majones
1 ss Dijon sennep
saft av 1/4 sitron
1 ss hakket kapers
skall av 1 sitron
4 hardkokte egg
salt og pepper
litt smør
sukkerterter til pynt

Bland rømme, majones, sennep, sitronsaft og kapers. Rasp inn sitronskall og smak til med salt og pepper. Skrell eggene, fjern og hakk eggehvitene, men behold eggeplommene hele. Bland hakket eggehvite inn i rømmeblandingen. Varm litt smør i en liten gryte og rull eggeplommene forsiktig i smøret. Legg røkelaks på en tallerken. Ha på rømmesaus og plasser en eggeplomme på toppen. Pynt med en sukkerert.

mandag 11. april 2011

Det beste jeg vet

20 scampi
1/2 dl olivenolje
1 ss tørr cherry
2 ss sambal oelek
1 1/2 ss fersk hakket timian

Bland alle ingrediensene i en bolle og la det stå kaldt til dagen etter. Rør i det av og til. Grill på f.eks. grillpanne.

Fritt etter Australian Women's Weekly

søndag 10. april 2011

Tomater fylte med avokado

12 små tomater
2 avokado
1 lime
1/2 potte basilikum
20 g pinjekjerner
4 ss skyr
5 cl olivenolje
salt og pepper

Vask tomatene og skjær av en 'hatt'. Ta ut innmaten av tomatene. Strø salt på innsiden og la dem stå opp ned for å slippe på vannet. Skrell avokado, bland kjøttet med limejuice, salt og pepper. Tilsett skyr, hakket basilikumblader og olivenolje. Bland forsiktig. Fyll tomatene og sett på hattene. Strø over pinjekjerner ved servering.
Fritt etter Cuisine Actuelle

lørdag 9. april 2011

Nok en Tilda

men nå holder det for en stund!

fredag 8. april 2011

Går det an å lage krumkaker i april?

Kvelden er tilbrakt med å lage krumkaker!!! Vi skal ha besøk i morgen, og Herr Grønn syntes vi burde ha krumkaker til dessert!? Så hvorfor ikke. Det er en takknemlig jobb og absolutt på mitt repertoar. Kanskje vi skulle prøve jordbærkrem til i stedet for multekrem. Ellers har det vært mer liljekonvall på tapetet.
Det er en serie blomster, en for hver måned, designet av Ellen Maurer-Stroh. Det blir er overraskelse hva det ender opp som.

Oppfølging av bryllupsdagen

Først vil jeg takke for hyggelige gratulasjoner på bryllupsdagen. Vi er kanskje heldige som har klart å holde sammen så lenge, det er over 17 års siden vi ble sammen. Jeg tror nok barn i dag har et helt annet forhold til brudd i ekteskap og samboerskap, enn det jeg vokste opp med. Som Frøken Grønn sa, det er helt greit at vi ble skilt, så kunne hun få bo ved siden av en lekeplass annen hver uke. Det var nemlig slik en venninne av seg hadde det. Og en annen kunne ha mange dyr, noen hos faren og noen hos moren. Ja ja, hun forstår nok at det kanskje ikke er så greit alltid når hun blir litt eldre.

Ha en fin fredag!

torsdag 7. april 2011

O arbeidslyst kom til meg

Jeg føler meg stort sett som bildet over. Greit nok at jeg sliter med en vond hals og ekstremt mye å gjøre på jobben, men det er så mye jeg skulle ha gjordt i det nye huset vårt, både inne og ute. Jeg skrøt på meg oppussing av J's rom, men bortsett fra den ene listen som jeg tok ned, er det ingenting som er gjordt. Problemet ligger litt i noen bjelker som må kles inn, og siden det er skrå tak blir det noen vinkler og slikt. Så egentlig skulle jeg gjerne hatt en snekker på besøk. Det er mye styr med det også. Så var det hagen som ligger der og bare venter på å bli gravd i. Og jeg som har så mange planer for den.

Nei, ta deg sammen!

onsdag 6. april 2011

13. års bryllupsdag

Tradisjonen tro blir dette gaver til herr Grønn i forbindelse med vår bryllupsdag. I 13 år har vi nå vært gift, og han har alltid fått en gave av meg som er knyttet til bryllupsdagen. Jeg tror jeg startet med den norske(?) varianten, med papirbryllup etter et år, men jeg tror ikke listen jeg fant hadde alle årene fremover, slik den franske har, så derfor skiftet jeg. Slik ser den ut:
  1. bomull (siden jeg den gangen feiret papir, fikk han et fint hvitt papirark)
  2. skinn (belte)
  3. hvete (1 kg hvetemel)
  4. lakk (en liten lakkeske)
  5. tre (sikkert en fin vedkubbe)
  6. 'chypre' (forstod aldri hva dette kunne være, så det husker jeg ikke)
  7. ull (genser)
  8. valmue (siden dette ikke var sesongen for valmuer, fikk han et brodert bilde av en)
  9. faianse (husker heller ikke, begynner å bli presenil)
  10. tinn (fat)
  11. korall (mansjettknapper)
  12. silke (slips)
  13. liljekonvall (se over)
Neste år er det bly!







































                        


mandag 4. april 2011

Jeg bare må

Ship o'hoi


Jeg var i Houston for noen år siden i forbindelse med jobben, og hadde med meg slike sko tilbake. De var så gode å gå i at jeg gikk med dem til de nærmest falt fra hverandre. Nå har jeg endelig fått meg nye (men de gamle var litt finere - lyseblå), så nå kan våren bare komme.

søndag 3. april 2011

Julestjerne?

Say no more.

Snop til meg

Syrommet mitt har fått en flott krok til vesker og bager, og oppvasken dufter deilig!

Sweet Pea

Små frø er satt i jorden, så får vi se om de blir så fine!

Paprikasuppe


2 kyllinglår
3 l vann
1 hakket løk
1 hakket gulerot
4 svarte pepperkorn
1 laurbærblad
4 røde paprika
1 terning kyllingbuljong
1 ss hakket fersk mynte
1 ss hakket fersk merian
2 ts sukker
1 ts knuste svarte pepperkorn

Bland kylling, vann, løk, gulerot, pepperkorn og laurbærblad i en panne. La det koke opp, og la det småkoke videre i 30 minutter delvis dekket med lokk. Ta opp kyllingen og sil kraften. Legg kyllingen tilbake i kraften og la det stå over natten. Del paprikaen i fire, fjern frø. Grill dem slik at 'huden' bobler og blir svart. Ta bort denne huden. Ta bort fettet fra kraften, og ta opp kyllinglårene, ta bort bein og hud og skjær kjøttet i tynne skiver. Varm kraften, tilsett paprika og buljongterning, la det koke opp og la det småkoke videre i 10 minutter. Rett før servering, rør inn urter, sukker og pepperkorn.

fredag 1. april 2011

Sprø grønnsaktriangler


8 ark filodeig
4 gulerøtter
1 løk
1 hvitløksfedd
1 liten chili
1/2 bunt koriander
1 ts revet ingefær
2 ss pinjekjerner
1 ss olivenolje
100 g smør

Stek terninger av gulerøtter, løk og pinjekjerner i 5 minutter i olje. Tilsett finhakket chili, hvitløk, ingefær, salt og pepper. Ha i 4 ss vann og la det koke under lokk i 5 minutter til. Forvarm ovnen til 180oC. Smelt smør. Pensle en ovnsplate og filodeig. Legg to og to over hverandre og del de i tre striper. Bland koriander i grønnsakene. Legg en skje grønnsaker nederst på hver filodeig stripe. Brett deigen diagonalt oppover, til det er blitt en liten triangle. Pensle med smør og legg dem på ovnsplaten. Stekes i 15-20 i minutter til de er gylne og sprøe.

Fritt etter Cuisine Actuelle